HAMUR İŞİ TARİFLERİ





İRMİKLİ CEVİZLİ TATLI

                                   

Malzemeler:

  • 125 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı irmik (iç harcına eklemek için) + 1 çay bardağı irmik (şekillendirilen hamuru bulamak için)
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık
  • 1 tatlı kaşığı tarçın yada 2 tatlı kaşığı  hindistan cevizi

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 küçük dilim limon

 Yapılışı:

  •  Tatlının hamuru için yoğurma kabına yumurta, tereyağı, yoğurt, 1 su bardağı irmik, kabartma tozu, sirke, vanilya,  sıvı yağı  ve unu ekleyip iyice karıştırın.
  • Ele yapışmayan şekil alabilen bir hamur elde edin. Hamuru 4 eşit parçaya bölün 1 parçasını ayırıp üzerine ceviz içi ve tarçını ekleyip iyice yoğurarak karıştırın. Cevizli hamuru üç eşit parçaya bölün. Sade hamuru da aynı şekilde bölün.
  • Hamurları dilediğiniz şekilde şekillendirin;

  1. Sade hamurlardan birini tezgah üzerinde rulo şekline getirin. Elinizle bastırıp üç parmak genişliğinde uzun bir hamur hazırlayın. İç harç hamurundan birini de aynı şekilde uzatın. Sade hamurun üzerine yerleştirip cevizli tarçınlı hamur kalacak şekilde rulo yapın. Bir bıçak ile hamurun üzerine yanlamasına çizikler atarak şekillendirin.

Yada,

  1.  Sade hamurdan  küçük parçalar alıp yuvarlayarak cevizli iç harcından ekleyip şekillendirin.

  • En son olarak şekillendirilen hamurları irmiğe bulayın ve fırın tepsisine yerleştirin.
  • Şerbet için gereken malzemeleri bir tencere içine alın. Şerbet iyice kaynamaya başlayınca 1 dilim limonu şerbetin içine atın orta ateşte şerbeti 5 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakın
  • Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında hamurları üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Pişen tatlıların ilk sıcaklığı gittiğinde fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Soğuk tatlıların üzerine şerbeti döküp tamamen çekmelerini bekleyin. 2-3 saat içinde tatlılar şerbetini çekecektir. Sonrasında istediğiniz malzemeler ile süsleyip servisini yapabilirsiniz.





KALBURA BASTI
Hamuru için Malzemeler:
  • Yarım Paket Margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • 4 su bardağı un
Şerbeti İçin Malzemeler:

  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su
  • yarım limon 



İç Malzemesi :
  • İri çekilmiş ceviz yada kavrulmuş fındık

Yapılışı:
  • Şerbeti için ilk önce tencereye şeker ve su koyarak kaynatın.Kaynadıktan sonra yarım limonun suyu sıkarak 20 dakika daha kaynamaya bırakın.
  • Hamur için yazılan malzemeler un hariç iyice boza gibi olana kadar elle yada mikserle karıştırıp en son unu da ilave ederek yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamuru mandalina büyüklüğünde parçalar halinde yukarıdaki gibi rende yada silikon kalıpla içine ceviz yada fındık koyarak isteğinize göre şekillendirin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırına 200-230 derecede 40 dakika pişirin.
  • Kalbura bastılar fırından çıktıktan 2-3 dakika sonra üzerine şerbeti dökün. (kalbura bastılar sıcak şerbet ılık olacak)
  • Tepsiyi tekrar fırının içine koyun ve fırın kapağını yarım açarak kalbura bastılar şerbetini tamamen çekene kadar bekletin. 
  • Kalbura bastıların üzerine toz fıstık yada hindistancevizi ekleyerek süsleyelebilirsiniz. Gerçekten Çok güzel bir tarif  Afiyet Olsun...


TAHİNLİ HAŞHAŞLI CEVİZLİ ÇÖREK
Hamur İçin Malzemeler:
  • 1 Paket yaş maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 çorba kaşığı yoğurt 
  • 5,5 su bardağı un
İç Malzemesi :

  • 1 su bardağı tahin
  • 1,5 su bardağı haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
Üzerine sürmek için:
  • 1/2 çay bardağı pekmez (su ile açılmış)
  • Susam
Yapılışı:
  • Genişçe bir kabın içinde Ilık suda toz şeker ve yaş mayayı kabın kapağını kapatarak mayalanmaya bırakın,
  • Maya köpük köpük olunca tuz, sıvı yağ, yoğurt ekleyerek iyice karıştırın en son unu da ilave ederek hamuru 1-2  saat mayalanmaya bırakın, (sıvı malzemeleri ilk önce karıştırıp en son unu ilave edin)
  • Hamur mayalanınca yukarıdaki şekildeki gibi 6 parçaya bölüp yuvarlayın,
  • İç malzemesi için yazılan malzemeleri bir kabın içinde iyice karıştırın,
  • Her bir hamuru servis pasta tabağı büyüklüğünde hafif unlayarak açın,
  • Her katın arasına iç harcı için yazılan malzemeyi sürün, yukarıdaki şekilde ki gibi üst üste 6 kat olacak şekilde yerleştirin,
  • Hamuru uzunlamasına yaklaşık 2 parmak kalınlığında kesin.
  • Kesilen hamur şeritlerini yukarıdaki gibi sağlı sollu burarak ve simit şekli vererek şekillendirin,
  • Hamurların üzerine yumurta fırçasıyla pekmez sürün isteğe göre susamda serpiştirebilirsiniz. Eğer pekmez yoksa üzerine yumurta sarısı da sürebilirsiniz.
  • Şekillendirmiş olduğunuz hamurları yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve 200 derecede 25 dakika pişirin. Afiyet olsun :)
PEYNİRLİ DIZMANA
(GÖÇMEN BÖREĞİ)

                                                
                                                  
  Hamuru için Malzemeler:  
  • 1 Paket  yaş maya  
  • 1 Su bardağı ılık su
  • 1 Subardağı ılık süt
  • 2 Çorba kaşığı toz şeker
  • 1 Tatlı kaşığı Tuz   
  • 5,5 Su bardağı un  
Sosu İçin Malzemeler:
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
İç Malzemesi:
  • 1 Adet kuru soğan (ince ince doğranmış, çiğ olarak konulacak)
  • Peynir (yaklaşık 3 su bardağı), maydanoz

   
Yapılışı:
  • Genişçe bir kabın içinde Ilık suda toz şeker ve yaş mayayı kabın kapağını kapatarak mayalanmaya bırakın.
  • Maya köpük köpük olunca üzerine sırasıyla ılık süt, tuz en son unu ilave ederek iyice yoğurun ve 1-2 saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru yukarıdaki resimdeki gibi 4 eşit parçaya bölün.
  • Her bir parçayı uzunlamasına şekillendirin ve 5-6 parça halinde kesin.
  • Kesilen hamurları yuvarlak olarak elle açılın ve iç malzemesini de koyarak kapatın.
  • Bir çay tabağına 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ koyun, parmaklarınızı önce çay tabağındaki sıvı yağa batırın sonrada tepsideki şekillendirmiş olduğunuz hamurun üzerine tek tek bastırın.


  • Tepsiye dizilen hamurları tepside 20-30 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Üzerine sosu için yazılan malzemeler iyice karıştırın ve hamurun üzerine dökün.
  • İsteğe göre çörek otu yada susam hamurların üzerine serpiştirin.
  • Fırında 230 derecede 35 dakika pişirin. 
  • Yumuşacık ve hamur ölçüsü çok güzel tekrar un ilave etmeye gerek kalmayan çok güzel bir tarif Afiyet olsun....


MAHLEPLİ SUSAMLI ÇUBUK KRAKER

Malzemeler:
  • 150 gr katı yağ (oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta 
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1-1,5 çorba kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un
üzerine sürmek için:
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 adet yumurta
  • Susam
Yaplışı:
  • Hamur için yazılan malzemeleri un hariç iyice  karıştırıp, en son unu da ilave ederek iyice yoğurun.
  • Hamuru 1-2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra yağlı kağıt üzerinde merdaneye hamur yapışmayacak kadar çok az unla kare şeklinde açın yaklaşık 2 cm kalınlığında açtığınız hamuru kesme aparatıyla yada uzunlamasına çubuk olacak şekilde kesin.
  • Kesmiş olduğunuz hamurun üzerine yumurta pekmez  (hafif açmak için 1 çay kaşığı suda ekleyebilirsiniz) karışımını sürün.Bolca susam serpin.
  • Fırında 180-200 derecede 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun...


ÇİÇEK POĞAÇA


Malzemeler:
  • 1çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 paket yaş maya
  • 2 adet kesme şeker
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 adet yumurtanın sarısı (üzerine sürmek için)
  • Zeytin, susam 
İç Malzemesi : peynir, maydanoz
Yapılışı:
  • Ilık suda kesme şeker ve yaş maya mayalanmaya bırakılır.
  • Una yağlar,1 tatlı kaşığı tuz,sirke, maya ilave edilerek iyice yoğrulur 30-40 dakika dinlenmeye bırakılır.
  • Peynir ve maydanoz karışımı toplar haline getirilerek, oklavayla açılan hamurun ortasına yerleştirilir. 
  • Hamur köşelerinden birleştirilerek bohça şekline getirilir ve elde yuvarlanır. 
  • Yuvarlanan hamur zemin üzeride elle bastırılır. Köşelerinden bıçakla kesikler atılır.
  • Yağlı kağıt serili tepside 20-30 dakika bekletilir.Üzerine yumurta sarısı sürülür ve hamurun ortasına zeytin yerleştirilir.(istenirse susamda kullanılabilir)
  • fırında 170 derecede 25-30 dakika pişirilir.



PEYNİRLİ SİMİT

Malzemeler:
  • 5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
     İç Malzemesi : 
  • 1,5 su bardağı peynir
  • Maydanoz

      Üzeri için:
  • 1/2 su bardağı pekmez
  • 1/2 çay bardağı su (pekmez çok yoğunsa suyla açabilirsiniz.)
  • Susam 

Yapılışı:
  • Ilık su ve süte yaş maya konularak mayalanması beklenir.
  • Bir kabın içine 4 su bardağı un ,yumurta, tuz, şeker, sıvı yağ ve mayalı süt eklenerek yoğurulur. 
  • Üzerine 1 su bardağı un daha ilave edilir. oldukça yumuşak bir hamur elde edilecek. 1-2 saat hamuru mayalanmaya bırakın.
  • Hamurun yapışmaması için; tegaha çok az un ve elinizi çok az unlayarak mayalanan hamurdan küçük parçalar kopartın kesinlikle hamura un eklemeyin. Hamur elnize yapıştıkça sadece elinizi unlayın.
  • Hamurun içine maydanozlu peynir yada farklı bir içde koyabilirsiniz.Bu arada sucukla  kaşarın karışımı da çok güzel oluyor.
  • Tepside 20 dakika daha mayalnmasını bekleyin.
  • Poğçaları önce pekmeze sonra susama bulayıp, fırında 200-220 derecede 25 dakika pişirin. Afiyetolsun...
SAKALLI SAÇAKLI KIRPIK POĞAÇA

 Malzemeler:

  • 7 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık süt (sıcağa yakın)
  • 1 su bardağı ılık su (sıcağa yakın)
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet poğacalık kurumaya (mahlepli) (yoksa 1 paket kurumaya, 1 tatlı kaşığı mahlep ekleyin)
  • 2 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
  • 1/2 çay bardağı susam
İç Malzemesi için :
  • Beyaz peynir
  • 1 paket Labne peyniri yada torba yoğurdu
Süslemek için:
  • Maydanoz 
  • Kaşar peyniri
  • Pul biber



 Yapılışı:
  • Geniş bir kabın içerisine Ilık su, kuru maya, toz şeker ve 1 su bardağı un konularak iyice karıştırıp kabın kapağını hava almayacak şekilde kapatarak 2 saat bekleterek ön mayalanma işlemi yapılır.
  • Mayalanan hamurun içerisine ılık süt, tuz,pudra şekeri konularak iyice karıştırılır. 6 su bardağı unda ilave edilerek iyice yoğrulur. 
  • Yoğrulan hamur tekrar 2-3 saat mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan hamur elle karıştırılıp havası alınır. Oldukça yumuşak bir hamur elde edilir. (hamura un katmayın tezgahı unlayarak yoğurma işlemini yapın)
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde küçük parçalar kopartılır ve yuvarlak olarak şekillendirilir. 15 dakika daha mayalanması beklenir zaten şekillendirme sürecinde hamurlar mayalanıyor.
  • 2 adet yumurta sarısına 2 çorba kaşığı sıvı yağ eklenerek iyice karıştırılır ve bezelerin üzerine sürülür.Son olarak da susam serpiştirilir.180 -200 dercede 25-30 dakika pişirilir.
  • Fırından çıktıktan sonra soğuyunca poğaçalar ortalarından biraz bıçakla kesilir.İçlerine beyaz peynir ve labne peyniri karışımı tatlı kaşığıyla yerleştirilir.
  • İnce ince doğranmış maydanoza, pul bibere  yada rendelenmiş kaşar peynirine poğaçalar batırılır .



DEREOTLU POĞAÇA


Malzemeler: 
  • 3 su bardağı un
  • 4 çorba kaşığı tereyağ +1 çorba kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 1 ajda bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kabartmatozu
  • 1,5 su bardağı peynir 
  • Dereotu
  • 1 adet yumurta sarısı


Yapılışı: 
  • Una, kabartma tozu, 4 çorba kaşığı yağ, yoğurt, sirke,tuz,1su bardağı peynir ve ince ince doğranmış dereotu eklenerek iyice (hamurun içine yumurta akını koymayın) yoğrulur.Üzerine temiz bir bez örtülerek 1-2 saat mayalanmaya bırakılır.
  • Hamurdan küçük parçalar kopartılarak avucun içinde şekillendirilir. (Hamura un eklemeyin)
  • Hamurun içine bıçağın ucuyla biraz yağ ve peynir konularak kapatılır.
  • Yassı yada yuvarlak olarak  şekillendirilen hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • Tepsiye yağlı kağıt serilerek 170-200 derecede 25 dakika pişirilir.


MISIR UNLU POĞAÇA

Malzemeler: 

  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 2 Adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek) 
  • 1 ajda bardağı yoğurt
  • 1 ajda bardağı sıvıyağ 
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  •  1 tatlı kaşığı tuz

 İç harcı için :peynir, maydanoz

Yapılışı:

  • Unlar hariç bütün malzemeyi iyice  karıştırın en son unları da ekleyip iyice yoğurun.
  • 12-13 eşit parçaya bölüp içlerine peynirli maydanoz karışımını da ekleyip, poğaçalarınızı istediğiniz şekilde şekillendirip, üzerlerine yumurta sarısını sürüp, 180  derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.


PEYNİRLİ SUSAMLI ÇÖREK


Malzemeler: 
  • 5 su bardağı un
  • 4-5 çorba kaşığı tereyağ 
  • 1 paket yaş maya
  • 3 adet kesme şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şişe soda
  • 1/2 su bardağı süt yada su
  • 3 adet yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine sürülecek)
  • 2 su bardağı peynir
  • 1 ajda bardağı mısır nişastası (hamuru açmak daha kolay oluyor, istenirse kullanılmayabilir.)
  • 1/2 çay bardağı susam 


Yapılışı:
  • Ilık süt, yaş maya ve kesme şeker mayalanmaya bıraklır.
  • 4,5 su bardağı una tuz,2 yumurta ve 1 yumurtanın beyazı,soda ve maya da ilave edilerek oldukça yumuşak bir hamur elde edilir ve hamur 1-2 saat mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan hamura kalan 1/2 bardak unda ilave edilerek iyice yoğrulur.
  • Hamur 3 eşit parçaya bölünür ve mısır nişastası yardımıyla uzunlamasına açılır. 
  • Açılan hamurun üzerine eritilen tereyağından sürülür ve üzerine peynir ilave edilerek rulo şeklinde sarılır ve hamuru bir taraftan uzatarak bir tarafdanda bükerek yağlanmış borcamın ortasına sarmal şekilde yerleştirilir.
  • Kalan diğer iki hamurada  aynı işlem uygulanır.1 saat tekrar dinlenmeye bıraklır.
  • İyice kabaran hamurun üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpiştirilir.
  • Fırında 200 derecede yaklaşık 30 dakika pişirilir. 

NOKUL (HAŞHAŞLI-ÜZÜMLÜ -CEVİZLİ)


 Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 çorba kaşığı kurumaya
  • 1 yumurtanın akı
  • 2adet kesme şeker+1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çaybardağı ılık su

İç malzemesi İçin: 
  • 1 çaybardağı t oz şeker
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağı Ezme haşhaş, kuruüzüm ve ceviz
Üzeri için:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Susam
Yapılışı:
  • 1 çaybardağı ılık suda toz maya ve 2 kesme şeker mayalanır.
  • Una, yoğurt, sıvı yağ ,tereyağ, 1 çorba kaşığı toz şeker,yumurta akı, maya eklenerek iyice yoğrulur.hamurun üzerine bez konularak 5-10 dakika dinlendirilir.
  • Tezgaha hamurun yapışmaması için bir avuç kadar un yayılır ve oklavayla dikdörtgen şekilde 1 cm kalınlığında hamur açılır. 
  • hamurun üzerine sıvıyağ fırçayla sürülür. Üzerine ezme haşhaş, toz şeker,üzüm,ceviz de eklenip rulo şeklinde sıkıca sarılır ele uzunlamasına biraz çekiştirilerek şekillendirilir. üzerine yumurta sarısı sürülür 2-3 cm kalınlığında  bıçakla kesilir , son olarak da susam serpiştirilir. 170-180 derecede 20-25 dakika pişirilir. Afiyet olsun...



MISIRUNLU KEK

Malzemeler:
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 2 su bardağı normal un
  • 2 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağından biraz fazla fındık yağı
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
  • Bütün malzemeler bir kabın içinde elle  tamamen yoğunlaşıncaya kadar yoğrulur.
  • Fırında 170 derecede 30 dakika pişirilir.
  • Ben ayrıca kekin yarısına, denemek için 1 su bardağı konserve mısır, kaşar, sosis ve zeytin kullandım. özelliklede mısırın çok yakıştığını düşünüyorum.


MERCİMEKLİ BÖREK


Malzemeler: 
  • 1 su bardağı su 
  • 125 gr margarin (eritilmiş)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3,5 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 kilo yufka
  • 1 adet yumurtanın sarısı (üzerine sürmek İçin)
  • Çörek otu yada susam
İç harcı için:
  • 2 su bardağı mercimek (1 gün önceden ıslatılmış)
  • 3 adet kuru soğan
  • Biber salçası, domates salçası
  • kimyon, karabiber, pulbiber,tuz

Yapılışı:
  • Tencerede kuru soğanlar pembeleşince sırasıyla salçalar,mercimek ve baharatlar iyice kavrulur biraz su ilave edilerek suyu çekene kadar mercimekler pişirilir. 
  • Derin bir kabın içerisinde su, karbonat, sıvıyağ, eritilmiş margarin ve tereyağı  iyice karıştırılır.
  • Yufkaların her bir sırasına harçtan bolca sürülür. (6 kat olacak)  6 ncı yufkanın üzerine de harçtan bolca sürdükten sonra yufkayı önce 4'e daha sonra 24 adet adet olacak şekilde bıçakla kesip, mercimekli harcı yerleştirip, yandaki şekildeki gibi  şekillendirdikten sonra yumurtanın sarısı sürülüp çörek otu da serpiştirilip, önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede 45 dakika pişirilir. Afiyet olsun... (Ayrıca peynirli ve kıymalısı da  çok güzel oluyor.)



 ZEYTİNLİ KEK


Malzemeler:
  •  5 adet yumurta
  •  1 su bardağı peynir
  • 12 adet zeytin 
  • 2 adet kırmızı (paprika) biber 
  •  1 yemek kaşığı fesleğen
  • Dereotu
  • 4 çorba kaşığı katı yağ
  • 1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşğı tuz, 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 paket kabartmatozu 
Yapılışı: 
  • Yumurta ile eritilmiş katı yağ 2-3 dakika çırpılır.
  •  Üzerine zeytinyağı dereotu, fesleğen, tuz, karabiber ve kabartma tozu eklenerek tekrar mikserle çırpılır.
  • 2 su bardağı un da eklenip tekrar çırpılır .
  • 1 su bardağı peynir( istenirse yarısı kaşar peyniride olabilir) , kırmızı biber (Ben konserve közlenmiş biber kullandım) ve doğranmış zeytini kaşıkla iyice karıştırıp fırında 180 derecede 40 dakikada pişirin. Afiyet olsun...
  HALUJ


 Malzemeler:
  • 5-7 adet patates
  • 2 adet kurusoğan
  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta 
  • Pul biber, karabiber
  • Tereyağ 



 Yapılışı:
  • Patatesleri tuzlu suda  haşlayıp, çatalla ezin.
  • Kuru soğanları yağda pembeleşinceye kadar pişirin. Pul biber, karabiber ve patatesleri de ilave edilerek 3-4 dakika kavurun.
  • 4 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz,1 yumurta, 2 çay bardağı su ile hamuru iyice yoğurun (sert bir hamur olacak)
  •  Yoğrulan hamurdan küçük bezeler yapın. Oklavayla çok az unla açın.(mantı kalınlığında olsun hatta biraz daha kalın olabilir çok ince olmasın)
  • Orta boy kase yada büyük boy bardak ile açtığınız hamuru kesin pile pile ister yuvarlak ister kayık şekli verin.
  • Tencereye suyu ve tuzunu da ilave ederek iyice  kaynatın. İçine hazırladığınız hamurları atın.
  • Hamurlar piştikten sonra delikli kepçeyle süzdürerek servis tabağına alın. 
  • Üzerine tereyağında pul biberi yakıp ( arzuya göre yanında yoğurtla da )servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...


PEYNİRLİ BÖREK



Malzemeler:
  • 1 kg su böreği yufkası
  • 2 su bardağı peynir
  • 5 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartmatozu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Maydanoz
Yapılışı:
  • Biraz genişçe bir kabın içerisine  5 adet yumurta, (1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın.) yoğurt, sıvıyağ,su , süt, kabartma tozu konularak kaşıkla karıştırılır.
  • Yufkalardan 1 tane alınır karışımın içine iyice batırıp çıkartılır.
  • Tepsiye 3 kat yufkadan serilir.
  • Peynirli maydanoz karşımı eklenerek yufkaların üzerine yayılır.
  • Tekrar  hazırlanan karışımla ıslatılan  3 adet yufka peynirli harcın üzerine yerleştirilir.
  • Kalan börek harcının tamamı böreğin üzerine dökülür. İstenirse 1 gece buzdolabında bekletilir. börek kesilip üzerine yumurta sarısı sürülerek fırında 25-30 dakika pişirilir.

MİLFÖYLÜ PATATESLİ TOPLAR 


Malzemeler :
  • 1 kilo patates
  • 2 adet soğan
  • Pul biber karabiber
  • Milföy hamuru
  • 3 yumurta sarısı
  • Galeta unu
Yapılışı:
  • Tenceredeki suya 2 tatlı kaşığı tuz atıp, pateteslerin de kabuklarını soyup iyice haşlayın.
  • Haşlanan patetesleri cattalla ezin.
  • Başka bir tencerede sıvı yağla soğanları pembeleşinceye kadar kavrun.
  • Üzerine pul biber, karabiber ve patatesleri ekleyip 3-4 dakika kavurun.
  • Milföy hamurunun bir karesini oklavayla hafif açın ve bıçakla 4'e bölün karelerin içine patates harcını koyup kenar uçlarını birleştirerek yuvarlak şekil verin.
  • Yuvarlak şekillendirdiğimiz hamuru önce yumurta sarısına sonra galeta ununa bulayın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serip patatesli hamur toplarını 170-200 derecede 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun...





ZEYTİNLİ MİLFÖY





Malzemeler:
  • Milföy hamuru
  • 1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
  • 1 su bardağı doğranmış zeytin
  • 1 su bardağı kaşar peyniri
  • Yarım kutu hazır krema (istenirse konmayabilir)
  • Maydanoz
  • 1 çay bardağı un  (hamuru açmak için)
  • Balığın gözleri için karabiber
Yapılışı:
  • İnce ince doğranmış zeytin, maydanoz ve kaşar peyniri bir kaba alınıp harmanlanır.
  • Miföyün 1 karesi çok az unla  açılır ve 2'ye bölünür.İçine  iç harcı ve1 tatlı kaşığı krema konulur kare şekilde kapatılıp ters cevrilir bir ucunu elle haif çekiştirerek kuyruk şekli verilir. Baş kısmıda hafif elle yuvarlaklaştırılmaya çalışılır.
  • Balığın kuyruk ve sırt kısmına cattalla şekiller verilir.
  • Yumurta sarısını sürüp gözüne karabiber konulur.
  • Fırında 180-200 derecede 25 dakika pişirilir . Afiyet olsun...



KURUTULMUŞ DOMATESLİ MİLFÖY
                     (Niğmet Hanımın bana tavsiye ettiği gerçekten güzel bir tarif)



Malzemeler :
  • Milföy Hamuru
  • Kurutulmuş Altın domates
  • Ceviz
  • 2 çorba kaşığı katıyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çaybardağı un ( açmak için)
Yapılışı:
  • Milföyün bir karesi açılır ve bardakla yuvarlak şekillerde kesilir. Kalan parçaların ziyan olmaması için oklavayla tekrar açıp kalp yada farklı şekillerde kesebilirsiniz.
  • Yuvarlak parçaların içine eritilmiş yağ sürüp, küçük doğranmış domates kurusu  (altın çilek yumuşak olduğu için sıcak suda haşlanmasına gerek yok eğer diğer kurutulmuş domaslerdense biraz sıcak suda haşlayın) ve ceviz parçacıklarından koyun.
  • Diğer yuvarlak parçayı üzerine kapatıp kenarlarını parmaklarınızla açılmaması için bastırıp kapatın .Yumurta sarısını sürüp kalpli parçayıda üzerine koyup tekrar yumurta sarısını sürün.
  • Fırında 180-200 derecede 25 dakika pişirin.  Afiyet olsun....


KUMPİR

Malzemeler:
  • 10 adet iri patates
  • 6-7 adet sosis
  • 1 kase rendelenmiş kaşar
  • 1 su bardağı süt
  • 3 kaşık tereyağ (katıyağ)
  • Bezelyeli garnitür (560 gr)
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 1 kutu konserve mısır
  • Ketçap, mayonez 
Yapılışı:
  • Patatesleri 2 tatlı kaşığı tuzlu suda haşladıktan sonra püre haline getirin.
  • Yuvarlak borcamın içine püre halindeki patatesleri koyup üzerine 1 su bardağı sütü ve tereyağını ilave edin.
  • Borcamı ocağın üzerine koyup 3-4 dakika kadar pişirin.
  • Bir yandan da halka halka doğranmış sosis, garnitür, mısır ve kaşarı ilave edin. ( 1 tatlı kaşığı daha tuz ilave edebilirsiniz) Süt suyunu çekene kadar ocağın üzerinde 6-7 dakika kadar daha pişirin. (isterseniz 7-8 adet zeytinde kullanabilirsiniz.)
  • Daha sonra borcamı fırına alıp, 200 derecede 30 dakika daha pişirin.
  • Pişen kumpirin üzerine küçük küp küp doğranmış kornişon turşularını ekleyip iyice karıştırın.
  • En son olarakta servis tabaklarına alınır; arzu edilirse ketçap  ve mayonez ilave edilerek servise sunulur.  Afiyet olsun...

LAHMACUN BÖREK



 Malzemeler:
  • 3 Adet yufka 
  • 4 çorba kaşığı yoğurt 
  •  200 gr katıyağ yada tereyağ
  • 3 adet yumurta
  • Kaşar peyniri (Üzerine koymak için)
İç Harcı için:
  • 250 gr kıyma 
  • 1 adet domates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 1 adet kurusoğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • Pul biber karabiber 
  • Maydanoz
 Yapılışı:
  • Maragarini eritip soğuttuktan sonra üzerine yoğurt ve yumurtaları kırıp iyice karıştırın.
  • Fırın tepsisine 1 adet yufkayı serin üzerine hazırladığınız harcın yarısını  dökün, 2. yufkayıda serin kalan harcın tamamını döküp üzerine 3. yufkayı yerleştirin. Tepsinin kenarlarında kalan yufkaları kapatın üzerine çiğden hazırladığınız iç harcını yerleştirin .
  • 180 derece fırında 20 dakika pişirin.Fırından çıkartıp kaşar peynirini rendeleyip 10 dakika daha pişirin. Afiyet olsun... 



KABAKLI MÜCVER


  
Malzemeler:
  • 5 adet ortaboy kabak
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • Maydanoz
  • Kabartmatozu
  • Nane, pul biber karabiber,tuz
  • 1 su bardağı sıvıyağ ( Kızartmak için)


Yapılışı :
  • Kabaklar ve kurusoğan rendelenir.
  • Çatalla ezilen beyaz peynir, yumurta, kabartma tozu, un, 3 tatlı kaşığı tuz, 3 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 3 çay kaşığı nane ve maydanozlarda ince ince doğranarak kabakla kuru soğana ilave edilir.
  • Kızgın yağda 1'er çorba kaşığı dökülerek pişirilir.
  • Servis tabağına peçete konularak fazla yağı alınır . Afiyet olsun...
KABAKLI KAYGANA


Malzemeler:
  • 4 adet iri kabak (Rendeleyip suyunu sıkın. Arkadaşın biri sıkmamışta :)))
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı peynir
  • 1 su bardağı un
  • dereotu , maydanoz
  • Kabartmatozu
  • Pulbiber, karabiber
Yapılışı:
  • Bütün malzemeler yoğrulur teflon tavaya biraz yağ konarak birer kepçe dökülerek az yağda pişirilir . Afiyet olsun....
KABAKLI KOLAY PİZZA 
(OKTAY USTA)


EBRU'NUN TACI
Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 1kase beyaz peynir
  • 2 adet kabak
  • 1su bardağı kaşar rendesi
  • 1tutam dereotu ve taze soğan
  • 1 adet domates yada küçük çeri domatesleri
  • tuz- karabiber 
EBRU'NUN TACI




Sosu İçin:
  • 1 adet yumurta
  • 1 çaybardağı süt
  • yarım çay bardağı sıvıyağ



EBRU'NUN TACI
Yapılışı:
  • Kabakları ince ince halka şeklinde doğrayıp 2 kaşık zeytin yağı ile 5 dakika pişirip soğumaya bırakın.
  • Ortaboy fırın kabının içini yağlayıp yufkayı serin.Yanlarını kenara doğru taşırn.
  • Bir kasde yumurta , süt, sıvı yağ, tuz, karabiber karışımında olan sosu hazırlayıp,1-2 kaşık sosdan döküp, üzerine rendelenmiş beyaz peyniri,derotunu ve sotelenen soğumuş kabakları dizin.
  • Üzerine ince dilim domates ince doğranmış taze soğanları serpiştirin.
  • Kasenin içinde kalan sosun tamamını döküp en son olarakta rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin.
  • 180 derecelik fırında 25 dakika pişirin . Afiyet olsun...
Not: Pizzamıza siyah zetinde ekleyebilirsiniz.


 PIRASALI BÖREK
Hazır Yufkadan Unlu Nişastalı Börek
                                                    ( Elde açma yufka tadında bir börek)

Malzemeler:
  • 1 Kilo yufka için;
  • 1,5 ajda bardağı un (buğday , siyez vb.)
  • 1,5 ajda bardağı nişasta (buğday yada  mısır)
  • 3 ajda bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı sirke
İç Malzemesi:
  • Yarım kilo pırasa
  • pul biber, karabiber, 
  • 1/2 su bardağından biraz fazla süt
  • 3 adet tavuk göğsü
  • 2 adet havuç
Üzerine sürmek için: 
  • 2 adet yumurta sarısı
  • galeta unu
Yapılışı:
  • Pırasalar  ince ince uzunlamasına doğranıp yağda biraz kavrulur.
  • Üzerine rendenin iri kısmıyla havuç rendelenir ,  küçük küp küp doğranmış tavuk göğüsleri  ve baharatlarda  ilave edilip, iyice kavrulur.
  • Üzerine 1/2 su bardağı süt ilave edilerek  sütü tamamen çekene kadar iyice pişirilir.
  • Derin bir kabın içerisine yağ ve un konularak iyice karıştırılır. (Boza kıvamına gelene kadar karıştırın)
  •  Yufkanın bir katına yağlı unlu karışım iyice sürülür. 2. yufkada üzerine yerleştirilir ve pırasalı harç konularak sigara böreği gibi sarılır.
  • 6 adet yufka bu şekilde hazırlanır. (eğer bir kilo yufkadan yapılmayacaksa 1 ajda bardağı un,1 ajda bardağı sıvıyağ 2 adet yufka arasına sürmek için yeterli.)
  • sarılan börekler önce yumurta sarısına sonra galeta ununa bulanır.
  • 180- 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra en az 40 dakika üzerini örtmeyin 

KETE (PEYNİRLİ)



Malzemeler: 
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı peynir
  • Susam yada çörekotu

Yapılışı:
  •  1 adet yumurta , 2,5 su bardağı un yoğurt, sıvı yağ, tuz, kabartmatozu poğaca hamurundan daha cıvık bir şekilde yoğrulur.
  • Hamur 2 eşit parçaya bölünür. 
  • Tepsiye yağlı kağıt serilerek, üzerine hamurun yarısı yerleştirilir.1 su bardağı peynir konularak hamurun üzerine yayılır.
  • Hamurun 2. yarısıda peynirin üzerine konulurve şekillendirilir.  
  • Üzerine yumurta sarısı sürülerek arzuya göre susam yada çörek otu serpiştirilir.
  • Fırında 180 - 200 derecede 25 dakika pişirilir. Afiyet olsun...




SOSİSLİ MİLFÖY


Malzemeler:
  • 4 adet Milföy hamuru (2 parçalı)
  • 6-7 adet sosis
  • 3-4 adet sivri biber
  • kekik, ketçap
  • 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
  • Milföy hamurunu paketten  alıp, bölmeden  2 parçalı şekilde oklavayla enine ve boyuna biraz açın.
  •  Küçük küçük doğradığınız sosis, sivribiber, ketçap ve kekiği açtığınız milföy hamurunun üzerine uzunlamasına yerleştirip, rulo şeklinde sarın ve küçük parçalar halinde kesin.
  •  Üzerine yumurta sarısını sürüp fırında  180 - 200 derecede 25 dakika pişirin.

PİZZA
( 10 kişilik 2 Tepsi)
 


Hamur İçin Malzemeler:
  • 5 bardak un
  • 1 paket yaş pakmaya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı ılık süt
  • yarım bardak ılıksu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Sos İçin Malzemeler :
  • 1 Çorba kaşığı salça
  • 1 iri diş sarımsak
  • yarım çorba kaşığı yağ
  • köri, pul biber, karabiber , fesleğen 
Hamurun Üzerine Konulacak Malzeme:
  • Rendelenmiş kaşar
  •  Sosis, sucuk, mantar, yeşil biber salçalık kırmızı biber, zeytin istenirse konserve mısır.

Yapılışı:
  • Yaş maya ılık suda toz şekerle mayalanıncaya kadar bekletilir. 
  • Un, süt, tuz ilave edilerek hamur iyice yoğrulur.
  • Hamur 3-5 saat kadar mayalanmaya bırakılır ve mayalanan hamur iki eşit parçaya bölünür. 
  • Tepsilere hafif un serpiştirilir.
  • Hamurlar önce merdaneyle biraz açılır daha sonra tepsiye elle sağa sola çekiştirerek  iyice yayılır.
  • Sos malzemesi  ketçap kıvamına gelinceye kadar (çok az su eklenir) 4-5 dakika pişirilir.
  • Pişen sos fırçayla hamurların üzerine sürülür.
  • Önce biraz rendelenmiş kaşar, sonra sucuk, sosis, mantar, biber, zeytin, mısır tekrar en son kalan kaşarda serpiştirilir. 
  • 200 derecede 25 dakika pişirilir ve fırında bekletilmeden servis yapılır.  Afiyet olsun...
BEZELYELİ BÖREK VE KABAKLI BÖREK


Malzemeler: