SALATA - YEMEK -KAHVALTILIK TARİFLERİ


(Sevgili arkadaşım Nihal KONUKÇU'dan aldığım güzel bir tarif)

Malzemeler: 
  • 5 adet iri patates (1 tanesini süslemede kullandım)
  • 3 adet pırasanın beyaz kısmı
  • 1 kutu konserve bezelye
  • 1 kutu konserve mısır
  • 2 adet havuç
  • 2 çorba kaşığı sirke 
  • Dereotu
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 4 çorba kaşığı mayonez
Yapılışı:
  • Pırasaları ince ince doğrayıp yağda rengi dönene kadar kavurun.
  • Patatesleri ve havuçları küp küp doğrayıp ayrı ayrı yağda kızartın.
  • Yoğurt , mayonez, sirke, havanda dövülmüş sarımsak, ince ince doğranmış dereotunu iyice birbirine yedirin.
  • Bezelye ve mısırı iyice yıkayıp süzdürdükten sonra yoğurtlu karışıma ilave edin.
  • Havuçları kızarttıktan sonra yumuşamaları için az suda biraz tıkırdatıp süzün.
  • İsterseniz bir gün öncesinden hazırlayıp buzdolabında bekletin ( daha güzel oluyor). ertesi günde patatesleri kızartıp ekleyin.Afiyet olsun...


KAYISI SUYU



 
                                                                                    

 
Malzemeler: 
  • Kayısı
  • Toz şeker
  • Su


 Yapılışı:
  • Kayısıları iyice yıkayıp çekirdeklerini çıkartın.
  • Ortaboy bir tencereye yaklaşık 1,5 su bardağı kadar su ekleyip kayısıları 20-25 dakika pişirin. Üzerine isteğe göre toz şeker ilave edin.( en az 3 kupa olursa daha iyi olur)
  • Kayısılar iyice kaynadıktan sonra sıcakken ayaklı el blenderı ile kayısıları ezilene kadar çekin.
  • Sıcakken kavanozlara kayısı marmelatını koyup ters çevirin.
  • Kayısı suyu olarak tüketmek istenildiğinde  kayısı marmelatını ince delikli süzgeçten geçirip  yeteri kadar su ilave edin.
Not: Ayrıca hiç su koymadan teflon tencerede kayısıları pişirebilirsiniz. Bu şekilde pişirildiğinde rengi biraz daha boz oluyor.

TEPSİDE YALANCI İÇLİ KÖFTE

 İç Harcı İçin Malzemeler:

  • 400- 500 gr kıyma
  • 3 büyük boy kurusoğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Kimyon, karabiber, pul biber,tuz

 Hamuru İçin Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 2 adet ortaboy haşlanmış patates
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yumurta
  • karabiber ,tuz

 Yapılışı:

  • İç harcı için kuru soğanlar yemeklik doğranır, pembeleşince kıyma eklenerek iyice kavrulur.
  • Baharatlar ve salçalarda  ilave edilerek  pişirilir.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra cevizlerde eklenerek iç harcı hazırlanır.


  •  Hamuru için bulgur ve irmik 2 su bardağı sıcak suyla demlendirilir.
  • Yumurta ,un ,catalla ezilmiş patates,tuz ve karabiber de eklenerek iyice yoğrulur. (Hamuru yoğururken arada bir elinizi i ıslatın) 
  • Ben tepsi yerine kelepçeli kalıp kullandım. Kelepçeli kalıp yağlandıktan sonra  hamuru 2 eşit parçaya bölün elinizi ıslatıp bulgurlu hamurdan paçalar kopartarak kalıba yerleştirin iç harcını güzelce hamurun üzerine yayın geri kalan hamuru da parçalar halinde elinizle harcın üzerine yerleştirin . fırında 200 derecede30-40 dakika pişirin.
Not: Eğer hamurun renginin daha kırmızı olmasını istiyorsanız hamura yarım çorba kaşığı salça kullanabilirsiniz.





KREMALI MANTAR ÇORBALI PATATES
(Arkadaşlarım İlkay TATAR ve Banu TATAR ENGİN' den aldığım çok lezzetli bir tarif)




Malzemeler:
  • 8 adet ortaboy patates
  • 3 su bardağı süt
  • 1 paket kremalı mantar çorbası
  • tane orta boy havuç
  • 400 gr mantar
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Pul biber, Karabiber
 Yapılışı :
  • Havuçları küp küp doğrayın ve iyice haşlayın.
  • Patatesleri ayrı bir tencerede  iri küpler halinde doğrayıp kaynar tuzlu suda  haşlayın.
  • Mantarlarıda haşladıktan sonra doğrayın.
  • 3 su bardağı sütle kremalı mantar çorbasını pişirin.Çorbanının içersine karabiber pul biberde ilave ettikten sonra,
  • Borcamın içine patatesleri, havuç ve mantarları isterseniz biraz daha  pul biber ve karabiber ilave edip,üzerine mantar çorbasını ekleyerek karıştırın.
  • Fırında 170 derecede 20 dakika pişirin ve üzerine kaşarıda ilave ederek tekrar 15 dakika fırına sürün. 





 

DANA KÜLBASTI

Malzemeler: 
  • 1,5 kilo dana biftek
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 ajda bardağı fındık yağı
  • Pulbiber, karabiber,tuz
  • 1 baş sarımsak
Fırında Patates İçin Malzemeler:
  • 8 adet orta boy patates
  • 1ajda bardağı sıvıyağ
  • Kekik, pul biber, karabiber,tuz

Yapılışı:
  • 1 gün öncesinden ete; dövülmüş sarımsak, sıvıyağ, salça, pul biber ve karabiber konularak bekletilir. Ertesi günde teflon tencerede pişirilir. 
  • Frında patates için; patatesleri kızartmalık patates gibi biraz daha kalın ve irice doğrayın.
  • Geniş bir kabın içine patatesleri alın ve üzerine fındık yağı, 3 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı pul biber ile 2 tatlı kaşığı kekik,1 tatlı kaşığı karabiber konularak elle iyice karıştırılır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilerek patatesler yağlı kağıdın üzerine yerleştirilir.180-200 derecede 30 dakika pişirilir. Afiyet olsun...





KISIR

Malzemeler: 
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • kimyon , karabiber,pul biber, nane
  • 1 orta boy soğan 
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • Nar ekşisi, limon
  • Taze soğan, maydanoz, taze nane


Yapılışı: 
  • Sıvı yağda ince ince doğranmış soğan ve dövülmüş sarımsağı pembeleşene kadar pişirin.
  • Üzerine salça ve baharatları ilave edin. 
  • Bulguru da ekleyerek 6-7 dakika kavurun.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.ve ocağın altını kapatıp demlenmeye bırakın.
  • Soğuyunca limon, nar ekşisi ve ince ince doğranmış yeşillikleri ilave edin. 



PORTAKALLI LİMONATA
(Birgül'den almış olduğum ve gerçekten hoşuma giden bir tarif)


 Malzemeler:
  • 2 adet limon
  • 2 adet portakal
  • 2,5 su bardağı toz şeker ( eğer daha tatlı olmasını istiyorsanız 3 su bardağı kullanabilirsiniz)
  • 1 çorba kaşığı  limon tuzu (aktardan toz olarak çekilmişini alın)
  • 15 bardak su
 Yapılışı:
  • Portakal ve limonu iyice yıkayıp buzlukta donuncaya kadar bekletin.
  • Buzluktan çıkarttığınız  limon ve portakalı 10 dakika dışarıda bekletip , buzunu musluktan akıtın. (Rondonun bıçağının kırılmaması ve kolay doğramak için) 
  • Limon ve portakalı kabuklarıyla birlikte   bıçakla 6-8 'e bölüp rondada iyice  çekin.
  •  Üzerine toz şekeri, limon tuzunu ve suyu ekleyerek 3-5 saat bekletin.
  • ince delikli süzgeçten süzdürdükten sonra soğuk olarak servise sunun. Afiyet olsun...

LİMONATA

Malzemeler:
  • 4 adet limon
  • 1 çorba kaşığı ince çekilmiş  limon tuzu
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 15 su bardağı su
  • Nane yaprakları
Yapılışı:
  • Limonlar kabuklarıyla birlikte rondoda çekilip, üzerine toz şeker ile limon tuzu konularak karıştırlır ve 2 saat kadar bekletilir.
  • Üzerine 15 bardak su konulur tekrar 1-2 saat kadar daha bekletildikten sonra süzgeçten süzülerek servise sunulur . Eğer nane tadını da seviyorsanız  servis etmeden yarım saat kadar önce 1-2 dal nane kullanabilirsiniz.Limonun keskin tadını hissetiğim güzel bir içecek kesinlikle tavsiye ederim. Afiyet olsun...
CİPSLİ TAVUK SALATASI

 Malzemeler:
  • 5 adet  haşlanmış  ve didiklenmiş kemiksiz tavuk but
  • 1  kase tepeleme yoğurt 
  • 3 çorba  kaşığı mayonez
  • 1 kutu konserve mısır
  • 1 adet küçük aysbergmarul
  • 10-15 adet yeşil zeytin  ve 5-6 adet siyah zeytin (siyah zeytin sadece süslemede kullanım için gerekli)
  • 1 ajda bardağı ceviz
  •  1 paket cips (en son servise yakın kullanılırsa daha iyi olur.)
Yapılışı: 
  • Genişçe bir  kabın içersinde yoğurt ve mayonez  iyice karıştırılır.
  • Yıkanıp süzülmüş konserve mısır, doğranmış aysberg marul, irice elle kırılmış ceviz ve 9 -10 adet yeşil zeytin ince ince doğranarak  yoğurtlu karışımın içerisine ilave edilirek karıştırılır.
  • Servis tabağının içerisine alınan salatanın, kenarlarına cipsler yerleştirilir.( Ben salatanın ortasında farklı türde başka bir cips de kullandım.)son olarakta siyah ve yeşil zeytinlerde ilave edilir.  Yada süslemede zetin kullanmayıp, cipsler tamamen iri parçalar halinde ufalanarakda salatanın üstü kaplanabilir.  Afiyet olsun...
 

YOĞURTLU BULGUR SALATASI


 Malzemeler:
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 paket labne peyniri (istenirse konmayabilir)
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Taze soğan, maydanoz, taze nane


Yapılışı: 
  •  2 su bardağı bulgur iyice yıkanır , 1 tatlı kaşığı tuz ve yoğurtla iyice karıştırılarak  1 gece öncesinden bekletilir.
  • Mayonez, sıvıyağ, sarımsak, labne peyniri,cevizde eklenerek tekrar iyice  yoğurtlu bulgura yedirilir.
  • Yeşilliklerde  ince ince doğranarak salataya ilave edilir. Afiyet olsun...




    TEL ŞEHRİYELİ SALATA

    Malzemeler :
    •  2 su bardağı tel şehriye
    • 1,5 su bardağı kaynarsu
    • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
    • 1 küçük bağ taze soğan
    • Maydanoz
    • 1 kutu konserve mısır
    • 6-7 adet kornişon salatalık turşusu
    • 5-6 adet közlenmiş kırmızı biber
    • 1 paket hazır tavuk kıyma döner
    • limon , nar ekşisi
    Yapılışı:
    • Teflon tencerede sıvı yağda tel şehriyeler iyice kavrulur.
    • Üzerine kaynar su  ve biraz tuz ilave edilerek pilav gibi pişirilir ve demlenmeye bırakılır. 
    • Bütün malzemeler doğranıp, soğuyan tel şehriyelerle birlikte harmanlanır.

    • İsteğe göre limon, nar ekşisi  ve çok az sıvı yağ eklenip karıştırılır.



     
    DALYAN KÖFTE (ROSTO KÖFTE)

     Malzemeler:
    • 750 gr kıyma
    • 3 adet haşlanmış yumurta
    • 1 adet yumurta
    • 2 ajda bardağı  bezelye
    • 4 adet havuç 
    •  Yaklaşık 1-1,5 su bardağı Bayat  ekmek (rondo da çekilmiş
    • 2-3 iri diş sarımsak
    • 1 ortaboy soğan
    • 2 çorba kaşığı salça
    • köfte baharatı ,kimyon. karabiber, pulbiber
    Yapılışı:
    • Havuçların dış kabukları soyulduktan sonra doğranmadan tüm olarak; ayıklanan bezelyelerle birlikte düdüklüde iyice pişene kadar haşlanır.
    • Kıymanın içine kuru soğan ve sarımsaklar rendelenir,bayat ekmek içi, 1 yumurta, baharatlarda eklenerek iyice yoğrulur.
    • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.yoğrulan köfte kare şeklinde tepsiye yayılır.üzerine bezelye serilir, haşlanmıı 3 adet yumurta kare şeklindeki köftenin tam ortasına tüm şekilde konulur,havuçlarda bütün şekilde ortadaki yumurtaların sağına ve soluna yerleştirilir.
    • Yağlı kağıt sağlı solu kapatılır ve kağıt köfteden çıkartılarak  rulo şekli verilmeye çalışılır.
    • Kasenin  içerisine 2 çorba kaşığı salça ve 1 çorba kaşığı yağ ,tuz birazda su koularak iyice karıştırılır.
    • Köftenin üzerine sürülerek fırında pişirilir.
    YOĞURTLU ETİMEK SALATASI


    Malzemeler:
    • 2 paket etimek
    • 4 su bardağı yoğurt
    • 5 çorba kaşığı mayonez
    • 2 adet haşlanmış yumurta
    • 1 diş sarımsak
    • 5-6 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk (istenirse hazır paketlerde satılan tavuk döner de kullanılabilir.)
    • Pul biber, karabiber , kimyon
    • Maydanoz
    • 1/2 su bardağı süt
    Yapılışı:
    • Sütle etimekleri hafif ıslatın.
    • Biryandan da haşlanmış tavukları bahartlarla harmanlayın.
    • Bir kabın içerisinde mayonez, yoğurt sarımsak iyice karıştırın.
    • Etimekleri tabağa dizip kaşıkla üzerine yoğurt ve tavuğu koyun.
    • 3 kat sıra halinde işleme devam edin.
    • Haşlanmış yumurtanın beyazı ve sarısı birbirinden ayırarak rendeleyin.
    • İnce doğranmış maydanoz ve yumurta ile süsleyin. Afiyet olsun...





    DOMATESLİ FESLEĞENLİ MAKARNA



    Malzemeler :
    • 6-7 adet iri domates
    • 1 çorba kaşığı domates salçası
    • Fesleğen
    • Karabiber, pulbiber
    • 4-5 diş sarımsak
    ENGİNAR SALATASI


     Malzemeler:
    • 2 adet enginar
    • Hellim Peyniri
    • Roka
    • Kıvırcık
    • Çeri domates
    • limon,nar ekşisi, sirke,yağ
    Yapılışı:
    • Enginarı haşlayıp .(haşlama suyuna biraz limon ve tuz ilave edin) Küp küp doğrayın.
    • Yeşillikleri  ve domatesleri yıkayıp doğradıktan sonra; yağ,  isteğe göre sirke ,nar ekşisi, limon ve tuz konularak harmanlanır.
    • Hellim peynirleri uzunlamasına kesilerek az yağda teflon tavada  çevrilerek kızartılır.



    ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

     Malzemeler:
    • 6 adet konserve enginar yada hazır soyulmuş limon suyunda bekletilmiş 6 adet enginar
    • 1 adet konserve garnitür yada haşlanmış  2,5 ajda bardağı bezelye 1 adet iri  havuç, 2 adet patates
    • Dereotu
    • 1 adet iri kurusoğan
    • 2 adet kesme şeker


    Yapılışı:
    • 1 adet kurusoğan doğranır ve zeytin yağında iyice kavurulur.
    • Üzerine iyice yıkanıp süzülen konserve garnitür ilave edilerek 3-4 dakika kavrulur.
    • Konserve enginarlarda iyice yıkanır. Üzerine kavrulan garnitür kaşıkla yerleştirilir.
    • Tencereye enginarlar konulur, üzerine su ilave edilir, kesme şeker, tuz ve birazda zeytiyağı eklenerek enginarlar iyice pişirilir.
    • Pişen  enginarlar tencereden alındıktan sonra dereotu ile süslenir.

    TAVUKLU ENGİNAR


    Malzemeler:
    • 7 adet enginar
    • 1 adet iri kemiksiz tavuk pirzola
    • 10 adet mantar
    • 1 küçük konserve garnitür
    • 1 su bardağı kaşar rendesi
    • pul biber, karabiber
    • 1 çorba kaşığı salça
    • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
    • 1 adet kurusoğan

    Yapılışı:
    • Enginarları iyice yıkandıktan sonra (BİM 'de satılan konserve enginar çok lezzetli tavsiye ederim.) üzerini örtecek  kadar suda çok az tuzla haşlayın. 
    • Ayrı bir tencerede sıvı yağda ince ince doğradığınız soğanları kavurun. üzerine küp küp doğradığınız tavuğu sonrada kabuklarını soyduğunuz mantarlarıda doğrayıp sularını tamamen çekene kadar kavurun.
    • Sudan geçirilip süzülen garnitürü ve baharatlarıda ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
    • İyice pişen enginarların üzerine tavuklu harcı kaşıkla yerleştirin.
    • Cezvede 1 çorba kaşığı sıvı yağla salçayı  kavurun yaklaşık 2 çorba kaşığı su ilave edip biraz pişirin.
    • Enginar dolmasının üzerine dökün .(Ben unuttuğum için kaşarı önce koyup sonra salçayı ters şekilde ekledim)  Kaşar peynirini de koyup isterseniz kaşarın üzerine biraz pul biberde koyabilirsiniz. Fırında kaşarlar eriyene kadar pişrin. Afiyet olsun...


    MISIR UNLU PATLICAN KIZARTMASI 

    (BALIK PATLICAN)



    Malzemeler:
    • 7 -8 adet patlıcan (az çekirdekli)
    • 1/2 su bardağı mısır unu
    • 1/2 su bardağı un
    • kızartmak için sıvı yağ
    • Sarımsaklı yoğurt
    • 2 adet yumurta sarısı
    Yapılışı:
    • Patlıcanların sapları kesilmeden pijama gibi uzunlamasına kesilir.
    • Patlıcanlar bıçakla altından yarılmak suretiyle 4 'e bölünür.
    • Tuzlu suda haşlanır. Haşlandıktan sonra iyice süzülür ve çatalla hafif ezilir.
    • Önce yumurta sarısına sonra un ve mısır unlu karışıma bulanır.
    • Kızgın yağda kızartılır. En son olarakta üzerine sarımsaklı yoğurt eklenip servis edilir. Afiyet olsun...
    PATATESLİ SEMİZOTU SALATASI



    Malzemeler:
    • 10 adet orta boy patates
    • 3 Adet közlenmiş konserve kırmızı biber
    • Yarım demet semizotu
    • 3 dal taze soğan
    • 4 adet kornişon turşu (istenirse konmayabilir)
    • 1 diş sarımsak
    • 8 çorba kaşığı yoğurt
    • 4 çorba kaşığı mayonez
      
    Yapılışı:
    • Patatesleri soyup iri küpler halinde doğrayın.
    • Kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz atıp patatesleri  haşlayıp iyice süzdürün. 
    • Ayrı bir kapta yoğurt mayonez ve dövülmüş sarımsağı iyice karıştırın.
    • İri doğranmış kırmızı biber, korrnişon turşu,  taze soğan ( taze soğan sevmiyorsanız koymayabilirsiniz onun yerine sadece turşuda koyabilirsiniz.), yaprakları iri iri kopartılmış ve sapları ince doğranmış semizotu da eklenerek salata hazırlanır.   Afiyet olsun...
    MISIRLI  BEZELYELİ MÜCVER

     Malzemeler:
    • 1 su bardağı konserve mısır
    • 1 su bardağı konserve  garnitür
    • 1 su bardağı un
    • 1 adet yumurta
    • 1,5 çay bardağı süt
    • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
    • 1 tatlı kaşığı tuz,karabiber
    • Kızartmak için 1/2 su bardağı sıvı yağ 


    Yapılışı: 
    • Un,süt, yumurta, tuz karabibermikserle iyice çırpılır.
    • Rendelenmiş kaşar peyniri eklenip tekrar karıştırılır.
    • Bezelye ve mısırlar iyice yıkanıp süzüldükten sonra hamura konulup kaşıkla iyice karıştırılır.
    • Teflon tencerede iyice kızdırılmış yağa 1' er çorba kaşığı konularak ters düz yaparak kızartılır.





    MANTI ÇORBASI





    Hamurun rendelendikten sonraki hali
      Malzemeler:
    • 2 Su bardağı un 
    • 2 yumurta
    • 2 tepeleme çorba kaşığı salça
    • 1 tepeleme çorba kaşığı tereyağ
    • Pul biber, karabiber,nane
    • Üzeri için sarımsaklı yoğurt




     
    Yapılışı: 
    • 2su bardağı un, 2 yumurta, 3 çorba kaşığı su, 1 tatlı kaşığı tuz iyice yoğrulur oldukça sert bir hamur olacak.
    • Hamuru 1 saat buzdolabında beklettikten sonra rendenin iri kısmıyla hamuru bitene kadar rendeleyin.
    •  Bir yandanda tencerede  yağla salçayı kavurun üzerine 2 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ve tuzunuda koyup üzerine 6 su bardağı su ekleyin.
    • İyice kaynadıktan sonra hamurları içine koyun.
    • Hamurlar piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt döküp isterseniz pul biber, nanne yada sumak koyabilirsiniz. Afiyet olsun ...

    YOĞURTLU PIRASA KAVURMASI
         (Sevgili arkadaşım Nihal'den aldığım ve sürekli yaptığım bir tarif)

     


    Pırasaların julien usulü doğranmış hali
     Malzemeler :
    • 4-5 adet iri pırasanın beyaz kısmı
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 2 yemek kaşığı mayonez
    • 1 çorba kaşığı sirke
    • 1/2 çay bardağı fındık yağı 
    • 1 diş sarımsak
     


    Yapılışı:
    • Pırasalar önce ortadan bıçakla 2' ye bölünür.
    • Pırasanın birinci yarısı uzunlamasına ince ince kesilir. 2. yarısıda aynı şekilde kesilir. 
    • Sıvı yağda kesilen pırasalar iyice kavrulur ve yağın fazlası alınır.
    • Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsak ve sirke iyice karıştırılır.
    • Üzerine pırasalarda eklenerek iyice harmanlanır. Bir kaç saat buzdolabında beklediğinde tadı daha da hoş oluyor Afiyet olsun...


    BARBUNYA SALATASI 


     MALZEMELER:
    • 2 su bardağı haşlanmış barbunya yada konserve barbunya
    •  3 neskafe fincanı yoğurt
    • 1 iri diş sarımsak 
    • 1 adet havuç
    • 4 çorba kaşığı mayonez
    • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz (istenirse konmayabilir.)
    • Maydanoz, dereotu 



    Yapılışı:
    • Yoğurt, mayonez  ve 1 tatlı kaşığı tuzla dövülmüş sarımsak iyice karıştırılır.
    • Üzerine rendelenmiş havuç, barbunya, ince ince doğranmış maydanoz ve dereotu ilave edilerek iyice karıştırılır. Afiyet olsun...

    ALFREDO SOSLU FETTUCİNE MAKARNA


    Malzemeler:
    • 1 paket fettucine makarna
    • 1 paket hazır krema
    • 400-500 gr mantar
    • 5-6 adet but ızgara tavuk
    • Fesleğen
    • Rendelenmiş parmesan peyniri (kaşar peyniride olabilir)
    • 3-5 diş sarımsak


    Yapılışı:
    • Makarna, kaynamış  tuzlu suda biraz da sıvı yağ ilave edilerek haşlanır.
    • Sarımsaklar tuzla havanda dövülür  ve teflon tavaya alınır. Biraz tereyağ konularak küp küp doğranmış tavuklarla çevrilir.
    • Mantarların dışındaki kabukları soyularak iri parçalar halinde doğranır.
    • Tavukların üzerine mantarlarda eklenir tamamen suyunu çekene kadar kavrulur. 
    • Haşlanan ve soğuk suda süzülen makarnanın üzerine tavuklu -mantarlı harç ile hazır krema konulur.
    • İstenirse biraz karabiber de eklenerek 2-4 dakika ocakta çevrilir. 
    • Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri, taze veya kuru fesleğen de eklenerek servise sunulur.

    ÇİN MAKARNASI
    (5-6 kişilik ama biz evde 5. ve 6 ncı kişiye ihtiyaç duymuyoruz çok sevdiğimiz için çatlayana kadar yiyoruz. )


    Malzemeler:
    • 1 Paket noodle yada spagetti (benim tercihim spagetti)
    • 2 adet iri paprika biber (kırmızı biber)
    • 3 adet sivri biber
    • 3 çorba kaşığı soya sosu
    • 5 adet pirzolalık tavuk
    • 400 gr mantar 
    • Acı sos (Kemal Kükrerinkini tavsiye edebilirim.)
    • 1 tatlı kaşığı köri
    • 1 çorba kaşığı safran
    • 4 - 5 iri diş sarımsak
    • 2 adet havuç
    • 2 tabak ince doğranmış beyaz lahana
    Yapılışı:
    • Pirzolalık tavukları küçük olarak küp küp doğrayın.
    •  Havanda 1 tatlı kaşığı tuzla sarımsakları dövün.
    • Tencereye yağı koyup dövülmüş sarımsak tavuk ve ince ince doğranmış mantarları tamamen sularını  çekene kadar; birazda kavurarak pişirin.
    • bir yandan da makarnayı  haşlayıp süzün.
    • Başka bir teflon  tencerede ince  doğranmış beyaz lahana, rendelenmiş havuç, biberleri 10 dakika kadar pişirin.
    • Üzerine önceden kavurduğumuz tavuk ve mantarları ilave edin 5 dakika daha karıştırarak pişirin. Soya sosu, köri ve safran, 3 çorba kaşığı acı biber sosu da ilave ederek 5 dakika daha ocakta çevirin.
    • Haşlanan makarnayı bu karışıma ilave edip iyice harmanlayın ihtiyaç duyarsanız 1 tatlı kaşığı daha tuz koyabilirsiniz.
    • Eğer acı seviyorsanız biraz daha acı sos ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun...
    MAYONEZLİ KABAK SALATASI

     Malzemeler:
    • 2-3 adet kabak
    • 1 kase tepeleme yoğurt
    • 3 çorba kaşığı mayonez
    • 1 ajda bardağı ceviz
    • 1 diş sarımsak (istenirse konmayabilir)
    • Dereotu
    • karabiber,nane


    Yapılışı: 
    • Kabaklar rendenin iri kısmıyla rendelenir.
    • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağda kabaklar suyunu tamamen çekene kadar kavrulur.
    • Üzerine karabiber.nane tuz ilave edilir.
    • Yoğurtlu mayonez karışımına kavrulmuş kabak,ceviz ve ince ince doğranmış dereotu eklenerek iyice karştırılır.
    • Arzu edilirse servis etmeye yakın,  yağda pul biber yakılarak mayonezli kabağın üzerinde gezdirilebilir.


     ÇİN SALATASI
       (Fatoş'tan aldığım hoş bir tarif )




    Malzemeler:

    • 1 su bardağı pirinç
    • 1/2 çaybardağı sıvı yağ
    • 1 kase haşlanmış didiklenmiş tavuk
    • Bezelye garnitür
    • 1 kutu konserve mısır 
    • 5-6 adet kornişon turşu
    • 2-3 dal taze soğan
    • Maydanoz, dereotu, taze nane 
    • 1-2 tane limon
    • karabiber

     Yapılışı:

    • Sıvı yağda pirinci kavurup
    • 1 su bardağı kaynar suyu ve tuzunu ekleyip pişirin.
    • Pişen pilavın üzerine haşlanmış tavuk, mısır, garnitür, turşu ve yeşillikleri ince ince doğrayın.
    • Üzerine  limon suyu ve karabiberi ekleyip harmanlayın. Afiyet olsun...



    BULGUR KÖFTESİ

    Malzemeler:
    • 2 su bardağı ince bulgur
    • 1/2 su bardağı irmik
    • 1/2 su bardağı un
    • 1 yumurta
    • 1 adet iri domates  yada 2 adet
    • domates salçası, biber salçası
    • 4 büyük diş sarmısak, pul biber, karabiber, nane tuz




    Yapılışı:
    • Bulgur ve irmiğin üzerine kaynamış sıcak su eklenip demlenmeye bırakılır.
    • Üzerine  1 tatlı kaşığı pul  biber, tepeleme çay kaşığı karabiber 2 tatlı kaşığı nane ve 1 tatlı kaşığı kimyon , tuz , yumurta ve un ilave edilip iyice yoğrulup , pul şeklinde şekillendirilir.(elinizi sürekli ıslatarak şekillendirin)
    • Tuzlu suda  yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirilir. haşlanan suyun birazı süzülerek soğuk suyla köfteler şoklanır.
    • Sarımsaklar tuzla havanda iyice dövülür.
    • Sosu için ayrı bir tencerede sıvı yağ konulur ve havanda dövdüğümüz sarmısakla 2-3 dakika kavrulur. üzerine biber ve domates salçası ve kimyon, pul biber, karabiber, nane ilave edilip 1-2 dakika daha çevrilir en son domates de ilave edilir.5 (derin) kepçe haşlanan köftenin suyundan konularak   iyice pişirilir.
    • Köfteleri ve hazırladığımız sosu aynı kaba alarak birbiriyle yoğunlaşmasını sağladıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilerek servise sunulur . Yada  sadece maydanozla süslenir.

    YEŞİL MERCİMEK SALATASI 
    Benim damak zevkime bu şekliyle daha çok hitab ediyor.


    Malzemeler:
    • 2,5 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
    • 6-7 adet közlenmiş paprika biber
    • 1 su bardağı haşlanmış yıldız şehriye 
    • 6-8 adet kornişon turşu
    • 3- 4 dal taze soğan, dereotu, maydanoz, taze nane
    • 4 çorba kaşığı yağ (istenirse daha fazla konabilir)
    • 1-1,5 limon suyu, tuz 
    • 2-3 çorba kaşığı nar ekşisi
    EĞER NARLI TATLARDAN HOŞLANIYORSANIZ 1 ADET NAR 1 SU BARDAĞI CEVİZDE KOYABİLİRSİNİZ



    SARIMSAKLI  KÖFTELİ ÇORBA

    Malzemeler:
    • 1 kase yoğurt
    • 250 gram kıyma 
    • 1 küçük soğan
    • 3 diş sarımsak
    • 1 kepçe tepeleme un
    • 1 yumurta
    • pul biber, karabiber, nane
    • Erişte 
    • 8 su bardağı su

    Yapılışı:
    • 250 gram kıymanın içine pul biber, karabiber nane ve çok az soğan rendelenip, küçük köfteler yapılır.
    • Tencereye yoğurt, un, yumurta, 8 bardak su, tuz  ve dövülmüş sarımsaklar da   konulup, mikserle iyice çırpılır; kaynayana kadar pişirilir.
    • Bir yandanda köfteler ayrı bir kapta yağda çevrilir kızardıktan sonra nane ve pul biber de yakılıp, tencerede kaynayan yoğurtlu harca ilave edilir.
    • Yaklaşık 1- 1,5 kase  kadar eriştede ilave edildikten sonra erişteler pişince ocaktan alınıp, servise sunulur.


    HAVUÇLU TARATOR


    Malzemeler:

    • 5 adet havuç
    • 1 çaybardağı fındık yağı
    • 1 diş sarımsak
    • 7 çorba kaşığı yoğurt
    • 3 çorba kaşığı mayonez 
    • Üzerini süslemek için ceviz ve maydanoz



    Yapılışı:
    • Fındık yağı ile rendelenmiş havuçlar iyice kavrulur.
    • Kavrulan havuçların fazla yağı süzdürülür.
    • Başka bir kaba soğuyan havuç, mayonez yoğurt ve dövülmüş sarmısak da ilave edilerek iyice karıştırılır.
    • Üzerini süslemek için biraz ceviz ve maydanoz konulurak servise sunulur. Afiyet olsun...


    KÖZLENMİŞ PATLICANLI MELEMEN





                                      Malzemeler:

    • 1 kilo domates
    • 4-5 adet sivri biber
    • 2 adet soğan
    • 5-6 adet patlıcan
    • 2 diş sarımsak
    • pul biber, karabiber



    Yapılışı:
    • Patlıcanlar közlenip, temizlenir.
    • Tencerede soğanlar pembeleşiceye kadar kavrulur.
    • Sivri biber, domates, sarımsak,tuz, 3 tatlı kaşığı pul biber,1 çay kaşığı karabiber (bu kadar da biber olur mu demeyin? özelliği acı olmasında) ilave edilerek pişirilir.

    ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ


     Malzemeler:
    • 500 gram arpacık soğan yada 4-5 tane ortaboy soğan
    • 1,5 kilo kereviz
    • 1 su bardağı portakal suyu
    • 1 adet limon
    • 1 baş sarımsak
    • dereotu, 3 adet kesmeşeker
    • 2 ortaboy havuç

    Yapılışı :
    • Saf zeytin yağında soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
    • havuçlarda 10-15 dakika kadar soğanlarla kavrulur.
    • kerevizlerde doğranıp kararmasına fırsat vermeden tencerede 5 dakika kadar daha kavrulur.
    •  portakal suyu, limon, kesme şeker, tuz, sarımsak ilave edilir yaklaşık 1 su bardağı kadar suda ilave edilir. Gerekirse biraz daha su ilave edilebilir.
    • Tencerede piştikten sonra üzerine dereotu doğranak  tencerenin kapağı kapatılır. 
    (Not:  Kereviz yemeğinde salça kullanılmıyor yemeğin rengini portakal suyu veriyor. Salça tadının bozulmasına neden oluyor.) 


    KAHVALTILIK BÖCÜKLERİM











    Civcivlerin gözlerine çörek otu burunlarına ise havuç yerleştirdim.


                 çiçekleri paprika biberden ortasınıda yeşil sivri biberden kullandım











    PEYNİRLİ EKMEKLER

    Malzemeler:
    • 5 adet hafif bayatlamaya yüz tutmuş ekmek
    • 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
    • Yarım kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peynir
    • Maydanoz
    • 1 yumurta
    • 1 küçük soğan
    • Pul biber
    • 1 çorba kaşığı katıyağ
    Yapılışı:
    • Kurusoğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur ve ocak kapatılır.
    • Beyaz peynir catalla ezilerek üzerine ilave edilir.
    • Küçük küp küp doğranmış kaşar peyniri,  pul biber, yumurta sarısıve ince doğranmış maydanoz ilave edilerek iyice karıştırılır.
    • Karışım ekmeklerin üzerine sürülür .
    • Mikro dalga fırında 1-3 dakika yada normal fırında 180 derecede 10-15 dakika pişirilir. Afiyet olsun...

    KAHVALTILIK SALÇALI TARATOR


     Malzemeler:
    • 3 dilim bayat ekmek (robotta çekilmiş)
    • 1 çay bardağı fındık veya ceviz (robotta çekilmiş)
    • 1 adet limonunsuyu
    • 3 çorba kaşığı zeytin yağı
    • 1 çorba kaşığı pul biber
    •  Yarım çay bardağından biraz fazla çatalla ezilmiş beyaz peynir.
    • 1'er çay kaşığı karabiber kimyon, kekik
    • 1 tatlı kaşığı nane 
    • 2 diş sarımsak (istenirse konmayabilir)
    • 1 çorba kaşığı biber salçası, 3 çorba kaşığı  domates salçası.



    KUYMAK



    Malzemeler:
    • 1,5 kepçeden biraz daha az mısır unu
    • 1 kepçe tereyğı
    • Telli kaşar yada kolot peyniri ,taze kaşar peyniri,
    • sıcak su 

    Yapılışı:
    • Tereyağı ile mısır unu hafif rengi dönene kadar kavrulur ve unun biraz  cıvık olmasına dikkat edilir. (Eğer un cıvık olmazsa az daha yağ ilave edilebilir.)
    • üzerine kaynamakta olan sudan  göz kararı ilave edilir. 
    • Bolca kuymaklık peynir çeşitlerinden ve kaşar peynirinden ilave edilir.(en az bir büyük kase dolusu peynir konulmalı) 
    • Kısık ateşte hafif dibi tutturulana ve yağı üzerine çıkana kadar pişirilir. 


    MISIRLI KREMALI TAVUK ÇORBASI  



    Malzemeler:

    • 1 kutu konserve mısır
    • 1 paket hazır krema
    • 3- 4 adet pirzolalık tavuk
    • yarım limon
    • 1 tutam dereotu
    • 1 kepçe un
    • 2 çorba kaşığı tereyağ (istenirse sıvı yağ)
    • pul biber , karabiber.
    • 2 su bardağı su
    • 4 su bardağı tavuk suyu  

    Yapılışı:
    • Tencerede tavukları 5 su bardağı suda tuz katıp iyice haşlayın ve küçük parçalara ayırın.
    • Ayrı bir tencerede unla yağı rengi hafif bozlaşana kadar helva gibi kavurun.
    • Üzerine 4 su bardağı tavuk suyunu ve 2 su bardağı suyu ilave edip iyice karıştırın.
    • Limon, tavuk parçaları, ve koserve mısrı ilave edip 5-7 dakika daha pişirin.
    • Dereotu ve pul biberi ilave edin 3-4 dakika sonra 1paket hazır kremayı da ekleyip3-4 dakika daha pişirip, servise sunabilirsiniz.


    HAMSİLİ PİLAV




    Malzemeler:
    • 1 kilo hamsi kılçıkları çıkartılmış 
    • 2 su bardağı tepeleme pirinç
    • 5-6 adet iri soğan
    • 5 adet domates
    • 3 adet kesme şeker
    • 1/2 su bardağından biraz  fazla gerçek zeytinyağı
    • Nane,kimyon, karabiber, pul biber,tarçın
    • 1 çay bardağı kuş üzümü (istenirse konmayabilir.) 

    Yapılışı:
    • Yemeklik doğranmış kuru soğanları (rondoda çekmeyin tadı bozuluyor.)  gerçek zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
    • Rendelenmiş domates ve iyice yıkanmış kuş üzümü 3 adet kesme şeker, 3 tatlı kaşığı tuz ,3-4 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı tarçın,1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı pul biber,2 tatlı kaşığı kimyon ilave edilerek 10 dakika pişirilir.
    • Üzerine Sıcak suda ıslatılıp iyice yıkanmış pirinçler ilave edilerek 15-20 dakika kavrulur.
    • Kullanacağınız kalıbınızı yada küçük kalıpları iç harcının yağından alıp yağlayın.
    • Sonra hamsileri dizin iç harcını koyun (Kalıptan 2-3 cm aşağıda olsun) hamsinin kalan kısımlarını da kapatın .
    • Kalıba  yada kalıplara kaynar suyu koyun. 
    • Fırında 200 derecede hamsi pilavı suyunu çekene kadar ve kızarana kadar piirilir.
     SULTAN KAYIĞI


        Malzemeler:
    • 7 adet kabak
    • 1 adet konserve garnitür 
    • 2 adet pirzolalık tavuk
    • 1 adet iri soğan
    • Pul biber, karabiber
    • Üzeri için kaşar peyniri 
    • sıvı yağ (kızartmak için)
    Beşamel sos için:
    • 1 kepçe  un
    • 2 su bardağı süt 
    • 1 kepçe tereyağ
    Yapılışı:
    • Kabakların dış kısmını  soyup  uzunlamasına 2'ye bölün, iç kısımlarını kayık şeklinde oyduktan sonra sıvı yağda kızartın.
    • 1 adet kuru soğanı yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar pişirin. Üzerine kuşbaşı doğradığınız tavukları ekleyip kavurun, pul biber, karabiber, son olarakta garnitürü de ekleyip 3-5 dakika daha kavurun. 
    • Kavurduğunuz iç harcı kabakların içine yerleştirin.
    •  Beşamal sos içinde; un ve yağı rengi bozlaşana kadar kavurup, üzerine sütü ilave edin göbek atana kadar pişirin.
    • Hazırladığınız beşamal sosu kabakların üzerine kaşıkla dökün , rendelenmiş kaşarı ve pul biberide ekleyerek fırında 200 derecede kızarana kadar pişirin.



    SUSAMLI  ARAP ÇORBASI


    Malzemeler :
    • 3 su bardağı haşlanmış ve rondoda çekilmiş nohut
    • 1 su bardağı susam
    • 2 tepeleme  çorba kaşığı salça
    • 1 çorba kaşığı tereyağ
    • Sıvı yağ
    • Kimyon, karabiber, pul biber
    • 6 su bardağı su eğer varsa 2-3 su bardağını et su olarak da koyabilirsiniz.



    Yapılışı:
    • Tereyağında salçayı kavurun içine bolca pul biber ve karabiber koyun.
    • Üzerine 6 su bardağı kaynamış su ilave edip, 3 su bardağı nohut ezmesini de ekleyin. İyice göbek atana kadar pişirin .
    • Bir yandan da ayrı bir tencerede sıvı yağda susamları kavurun. Kavrulan susamları çorbaya ekleyin.1 tatlı kaşığı kimyon (daha fazla da ekleyebilirsiniz) 10-15 dakika daha pişirin.
    • Ocağı kapattıktan sonra 10 dakika dinlendirin  çünkü çorba ancak bekledikçe kıvamını almaya başlıyor. Afiyet olsun...